AXYL Canteen Chair at The London Design Festival

The Axyl Canteen Chair  launched at the London Design Festival, Somerset House.  The launch was part of the Design Frontiers exhibition during London Design Festival. A room in the west wing was transformed to create the immersive installation, “forever towers”.

Two 5m high towers were created using the inverted Y-frames from the chair sandwiched between mirrored plinths, creating the endless appearance to the towers.

The experience celebrated the continuous nature embodied in Axyl’s sustainability story and the timeless nature of the collection.

A chair and stool were encased in the towers, perched on clear Perspex shelves, so as not to interrupt the continuous feel.

Axyl chairs in coral were also showcased in the prestigious grade one listed courtyard at Somerset House to allow visitors to fully experience the chair.

Axyl is the result of our first collaboration with London based designer  Benjamin Hubert and his studio Layer. The intensive project, including high tooling investment, was completed in less than 2 years from sketch to full production.

Senator Allermuir AXYL Designer Benjamin Hubert
Senator Allermuir AXYL Designer Benjamin Hubert

As a company, we believe that design should be accessible,” says Matt Ousby, Head of Design and Innovation at The Senator Group, of which Allermuir is a part. “Benjamin shares our ethos, so it made sense for us to work together.

The site-specific installation turns up the volume of Axyl to create an experience that communicates the design and sustainability stories,” says Hubert. “Akin to the collection itself, which is based on reduced and efficient forms, the installation does more with less to create an engaging experience.

AXYL Canteen Chair
AXYL Canteen Chair
AXYL Canteen Chair

AXYL Canteen Chair

AXYL Canteen Chair
AXYL Canteen Chair

Bonnie ArmstrongNovember 30, 2017Articles